Skip to main content

Fugleunger

Noen fuglearter får fugleunger som forlater reiret før de er klare for å fly. Disse fugleungene har fjærdrakt og kan bo på bakken i flere uker. I denne perioden er de som nevnt, ikke i stand til å fly og hopper derfor rundt. Det kan se ut som om de er forlatt, men foreldrene passer på og kommer innom og mater dem.

Hjelp

Det er viktig å holde hunder og katter unna fugleungene og la de få være i fred. Har du plukket opp en slik unge og tatt den med deg hjem, er det fullt mulig å sette den ut igjen der du fant den, så lenge den ikke er skadet eller syk på anne måte.

Fugleunger uten fjærdrakt som befinner seg på bakken, vil ikke overleve lenge. Det beste for disse ungene er å bli satt tilbake i reiret. Hvis du ikke finner et reir i nærheten eller reiret har falt ned, kan du forsøke å lage en erstatning. Du kan bruke en liten kurv eller potte, som du dekker med mykt materiale, som for eksempel ull. Fest det nye reiret ditt til treet og vent og se om foreldrene finner ungen sin. Det er viktig å passe på at reiret ikke plasseres i direkte sollys.

Syke eller skadde fugleunger, med eller uten fjærdrakt, bør tas med til veterinær. Veterinærkostnader til nødhjelp (enkel helsevurdering/avliving) dekkes av staten.